SRN a vstup ČR do EU - Bucifalová, Karolína; Veselý, Zdeněk, 1950-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Diplomová práce zkoumá vztah velkého a malého státu na příkladu Spolkové republiky Německo a České republiky, a to konkrétně na problematice vstupu ČR do Evropské unie. Analýza vychází ze shrnutí nejvýznamnějších událostí postbipolární Evropy a charakteristiky vztahu velký – malý stát spolu se specifiky česko-německých vztahů. Následně je stručně sumarizován vývoj EU a jejích vnitřních procesů s důrazem na problematiku členství a východní rozšíření. V empirické části je nejprve analyzována zahraniční politika polistopadového Československa a České republiky s důrazem na tzv. „Návrat do Evropy“. Dále se práce soustředí na německou zahraniční politiku po sjednocení v roce 1990 a její postoje k východnímu rozšíření. Poté jsou zkoumány možnosti a meze SRN jako velkého státu v rámci EU. Ty jsou analyzovány z pohledu nejvýznamnějších orgánů EU a na vybraných příkladech (Benešovy dekrety, Temelín). Následně jsou nastíněny i postoje veřejného mínění a vybraných německých osobností ke snahám ČR o vstup do EU.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses