Odbory a kolektivní vyjednávání - Kňourková, Ivana; Soušková, Milena; Spirit, Michal, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Diplomová práce se zabývá odbory a kolektivním vyjednáváním na území České republiky. Cílem této diplomové práce je zhodnocení, zda požadavky stanovené právními předpisy v České republice pro oblast odborů a kolektivního vyjednávání jsou dostatečné pro zajištění lepších pracovních podmínek zaměstnancům. Stanovenou hypotézou je, že právní úprava odborů a kolektivního vyjednávání je dostatečně propracovaná a budou-li dodrženy její požadavky, zajistí se tak zaměstnancům kvalitnější pracovní podmínky. Součástí této diplomové práce jsou i následující výzkumné otázky, na něž bude v této práci zodpovězeno, a které zní takto: Mají odborové organizace natolik silné postavení při vyjednávání se zaměstnavateli, že jsou schopny zajistit lepší podmínky zaměstnancům? Je role odborů důležitá a má je smysl zřizovat, či se jedná o pouhý přežitek doby? Představují odborové organizace možnost zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců, či se jedná o pouhé účelné zneužití práva? Představuje stávka vhodný prostředek k řešení kolektivních sporů? Diplomová práce je rozčleněna do 4 kapitol. První kapitola je zaměřena na oblast obecného pojetí pracovního práva, práva zaměstnanců a možnosti jejich zastoupení. Druhá kapitola se zabývá postavením odborových organizací a jejich právní úpravou. Třetí kapitola se zabývá procesem kolektivního vyjednávání. Čtvrtá kapitola analyzuje 2 podnikové kolektivní smlouvy a na závěr této kapitoly je zhodnoceno i dotazníkové šetření.
Vedoucí práce: Milena Soušková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses