Vliv volebního prahu na chování aktérů v českých parlamentních volbách - Tesár, Dominik; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tématem diplomové práce je vliv volebního prahu na chování aktérů ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Nejprve je v práci představena základní klasifikace volebních a stranických systémů. Důraz je kladen na listinné poměrné volební systémy a jejich proměnné, které jsou určující pro volební práh. Posléze autor diskutuje o teoretických dopadech volebního prahu na strany a stranický systém. Navazuje stručný přehled fungování volebního prahu v některých evropských demokraciích s důrazem na volební systém Nizozemska, Slovenska a Španělska. Pozornost se následně stáčí k historickému vývoji volebního systému a volebního prahu na českém území, který vedl až k vzápětí diskutované současné podobě volebního systému do dolní komory českého parlamentu. Poslední kapitola představuje kvalitativní výzkum volebním prahem ovlivněných českých politických stran a jejich postojů k volebnímu systému a volebních strategií.
Vedoucí práce: Jan Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses