Úloha mezikulturní komunikace v mezinárodně-politických jednáních. Případová studie : Mexiko, USA - Bočková, Jana; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Halabrínová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato práce se zabývá úlohou mezikulturní komunikace v mezinárodním vyjednáváním. Jejím cílem je dosáhnout zjištění, zda a jakým způsobem kulturní odlišnosti ovlivňují efektivnost mezinárodního vyjednávání. Analýza kulturních odlišností byla provedena na základě teorie mezikulturní komunikace a opírá se především o metodiku kulturních dimenzí Geerta Hofstedeho. Tato metodika je aplikována v případové studii na americkou a mexickou společnost. Projevy kulturních odlišností jsou ukázány na Severoamerické dohodě o volném obchodu (North American Free Trade Area, NAFTA). Tyto poznatky vedou k závěru, že neznalost kulturních determinant vede k vytvoření kulturní bariéry, která výrazně ovlivňuje efektivnost jednání. O to větší důraz se klade na schopnost vést mezikulturní komunikaci. Jedině tak může být mezinárodní vyjednávání efektivní.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses