Financování kampaní v USA : role National Rifle Association v prezidentských volbách v USA v roce 2016 - Chytráček, Marek (2019)
Diplomová práce se zaměřuje na National Rifle Associaton (NRA) a její zapojení do amerických prezidentských voleb 2016. Hlavním cílem práce je zhodnotit, jakým způsobem se NRA do kampaně k prezidentským volbám zapojila a jaký vliv měly její aktivity na finální výsledek voleb. První a druhá kapitola jsou teoretické, věnuji se v nich americkému politickému systému a financování politických stran se zaměřením na USA. Ve třetí kapitole dochází k představení NRA. Ve čtvrté kapitole lze najít analýzu chování NRA během kampaně k americkým prezidentským volbám 2016. Poslední kapitola se věnuje vývoji NRA a debaty o druhém dodatku po volbách 2016.