Evropské strukturální a investiční fondy a jejich využití v ČR se zaměřením na cestovní ruch - Knížek, Richard (2019)
Cílem této práce je zmapovat politicko-ekonomické struktury EU se zaměřením na Evropské strukturální a investiční fondy a jejich možné využití pro podporu cestovního ruchu v ČR. Práce je rozdělena do dvou částí. První část nabízí přehled základních poznatků o ekonomicko-politických strukturách EU. Nejprve je zde představen rozpočet EU a jeho specifické rysy, popsána jeho příjmová i výdajová strana a způsoby jeho realizace. V souvislosti s rozpočtem je zmíněn i takzvaný víceletý finanční rámec, který představuje střednědobé finanční plánování EU. Následně je čtenář stručně seznámen s dokumentem "Evropa 2020", který představuje základní strategický rámec pro aktivity Unie v období 2010-2020. Poté jsou prezentovány vybrané sdílené politiky EU a na ně navazující Evropské strukturální a investiční fondy. První část práce uzavírá Dohoda o partnerství, která je hlavním spojujícím prvkem mezi Evropskými fondy a národními operačními programy, jejichž rozboru se věnuje druhá polovina práce. Ta navazuje obecným popisem struktury operačních programů a přehledem programů v ČR v současném programovacím období 2014-2020. Největší prostor je pak v druhé polovině práce vyplněn podrobnou analýzou Integrovaného regionálního operačního programu, která je na závěr práce doplněna o přehled možností využití evropských prostředků pro podporu rozvoje cestovního ruchu v ČR. V této závěrečné části jsou také představeny konkrétní projekty podporující cestovní ruch realizované v současném období.