Aplikovaná rakouská ekonomie - Dvořák, Tomáš; Arltová, Markéta, 1970-; Šafr, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Diplomová práce se soustředí na využití rakouské školy ekonomického myšlení v oblasti empirického modelování. V teoretické části je představena rakouská škola s její historií a metodologií a následně je vybudována teorie hospodářských cyklů za pomoci základních modelů jako je trh zápůjčních fondů, hranice produkčních možností a Hayekova trojúhelníku. Praktická část práce se zabývá popisem základních makroekonomických proměnných ovlivňujících výstup národního hospodářství. Výběr proměnných je inspirován rakouskou literaturou. Statistické modelování je provedeno pomocí regresní analýzy. Konkrétně jsou využity ADL a ECM metody. Výsledky modelování reflektují více ekonomii hlavního proudu než rakouskou školu. Z toho důvodu statistický model není přesvědčivým argumentem pro platnost rakouské školy. Konec práce je věnován diskuzi nad výsledky a navržení alternativního přístupu k dalšímu výzkumu.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses