Delegování jako metoda rozvoje zaměstnanců - Vondráková, Lucie; Křečková Kroupová, Zuzana, 1972-; Cetkovský, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem delegování, konkrétněji pak využitím delegování pro rozvoj kompetencí zaměstnanců. Cílem práce bylo zmapovat, do jaké míry je delegování využíváno manažery, jako vědomý nástroj rozvoje jejich podřízených. Dále pak bylo cílem proces delegování porovnat z různých úhlů pohledu nadřízených a podřízených a identifikovat případné překážky efektivního delegování. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část se zabývá teorií řízení lidí, shrnuje stručně teorii situačního vedení podle úrovní kompetence a detailněji se pak zabývá samotnou problematikou delegování. Druhá část je metodologická a popisuje výzkumné postupy použité v praktické části. Třetí částí bakalářské práce je část praktická, která obsahuje samotný výzkum a interpretuje informace v něm získané. Závěr práce je věnován shrnutí získaných poznatků a z něho plynoucích doporučení.
Vedoucí práce: Zuzana Křečková Kroupová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: manažer obchodu [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses