Bezpečnost komunikačních technologií IoT - Židková, Nikola (2019)
Internet věcí je stále rostoucí systém chytrých a propojených zařízení. Během posledních let byl integrován do mnohých odvětví i do životů jednotlivců. IoT zařízení se stávají stále významnějším komponentem každodenního života, a tudíž i součástí kritické oblasti zpracování důležitých dat. Neustále se objevují nové hrozby, a proto je zabezpečení a zajištění důvěryhodnosti stále důležitější. Tato diplomová práce se snaží přispět ke snaze o zajištění zabezpečení IoT zařízení. Klade si za cíl představit tři z nejvyužívanějších komunikačních technologií a jejich rozdílná řešení bezpečnosti a následně identifikovat bezpečnostní hrozby na základě metodiky EBIOS. Těmito technologiemi jsou Bluetooth, Wi-Fi a LTE. Teoretická analýza bezpečnostních hrozeb je doplněna dotazníkovým šetřením provedeným na studentech University of British Columbia. Na základě analýzy a dotazníkového průzkumu jsou sepsána doporučení, která jsou zaměřena na běžné uživatele IoT zařízení. I samotní uživatelé totiž mohou svým chováním významně přispět k zabezpečení jak osobních, tak korporátních IoT zařízení a tím zvýšit bezpečnost a důvěryhodnost celého IoT systému.