Socioekonomické dopady působení Číny a Indie v afrických surovinově bohatých zemích - Zítková, Zuzana (2019)
Diplomová práce hodnotí přítomnost Číny a Indie v subsaharských surovinově bohatých zemích. V první části práce je charakterizován historický vývoj a ropný sektor dvou vybraných surovinově bohatých zemí, a to Angoly a Nigérie, které se staly dvěma největšími partnery pro Čínu i Indii. Dále jsou definovány strategie asijských zemí a oblasti jejich spolupráce s Afrikou. Z těchto oblastí jsou vyvozeny hlavní indikátory, které jsou v analytické části sledovány. Ta je rozdělena do dvou částí, první pojednává o Angole, druhá o Nigérii. Pro jednotlivé země jsou charakterizovány jejich vztahy s Čínou a Indií a poté zhodnocen dopad přítomnosti těchto asijských mocností v jednotlivých oblastech spolupráce pro každou zemi zvlášť.