Socioekonomické dopady působení Číny a Indie v afrických surovinově bohatých zemích - Zítková, Zuzana; Sejkora, Jiří, 1985-; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Diplomová práce hodnotí přítomnost Číny a Indie v subsaharských surovinově bohatých zemích. V první části práce je charakterizován historický vývoj a ropný sektor dvou vybraných surovinově bohatých zemí, a to Angoly a Nigérie, které se staly dvěma největšími partnery pro Čínu i Indii. Dále jsou definovány strategie asijských zemí a oblasti jejich spolupráce s Afrikou. Z těchto oblastí jsou vyvozeny hlavní indikátory, které jsou v analytické části sledovány. Ta je rozdělena do dvou částí, první pojednává o Angole, druhá o Nigérii. Pro jednotlivé země jsou charakterizovány jejich vztahy s Čínou a Indií a poté zhodnocen dopad přítomnosti těchto asijských mocností v jednotlivých oblastech spolupráce pro každou zemi zvlášť.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses