Vliv institucí a institucionálního vývoje na ekonomický růst a rozvoj státu : Komparace Haiti a Dominikánské republiky - Dvořáková, Klára; Havlová, Radka, 1975-; Machoň, Miloslav, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku institucí, institucionálního vývoje a jeho vlivu na ekonomický růst a rozvoj států, konkrétně pak na případ Haiti a Dominikánské republiky. Jedná se o dva karibské státy rozkládající se na ostrově Hispaniola, které byly pro analýzu vybrány na základě teorie geografie. Jejím předpokladem je, že státy se stejnými geografickými a klimatickými podmínkami dosahují podobných hospodářských výsledků. Haiti však patří mezi nejméně rozvinuté státy světa a je nejchudší zemí na západní hemisféře, zatímco Dominikánská republika se řadí mezi země s vyšším středním příjmem. Proti teorii geografie vystupuje teorie institucí a institucionálního vývoje, podle níž jsou rozdíly mezi jednotlivými státy způsobeny odlišným vývojem státních institucí. Cílem této diplomové práce je tedy analyzovat vliv historického vývoje institucí na ekonomický růst a rozvoj státu a na současný stav jeho institucí. Významný prostor je v práci věnován analýze historického vývoje obou států od objevení Evropany až po současnost a to převážně z hlediska proměn politických a ekonomických institucí. Na základě důsledků institucionálního vývoje a jednotlivých dat o hospodářském růstu a sociálních indikátorech ekonomického vývoje práce zhodnocuje, zda se dají současné instituce v obou státech nazvat spíše inklusivními, nebo extraktivními.
Vedoucí práce: Radka Havlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses