Nation branding : Případová studie Nového Zélandu a Austrálie - Drozd, Jiří; Peterková, Jana, 1971-; Lobastova, Svetlana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Předkládaná diplomová práce se zabývá nation brandingem v kontextu dvou vybraných zemí, a sice Nového Zélandu a Austrálie. Cílem této diplomové práce je představit, jakým způsobem pečují Nový Zéland a Austrálie o svou dobrou pověst v zahraničí, vzájemně porovnat jejich přístupy k nation brandingu a zhodnotit vnímání jejich značky v rámci třech vybraných žebříčků (Nation Brands Index, Country Brand Index a Country RepTrak). Výzkumnou otázkou je, zda existuje pozitivní vztah mezi pořadím Nového Zélandu, resp. Austrálie, ve zmiňovaných žebříčcích a přílivem zahraničních turistů, resp. přílivem přímých zahraničních investic. Práce je rozdělena do pěti hlavních kapitol, přičemž první dvě jsou teoretické, další dvě jsou případovými studiemi a poslední je kapitolou výzkumnou. První kapitola se věnuje teoretickému vymezení nation brandingu a druhá kapitola se zaměřuje na metodologii jeho měření. Třetí kapitola představuje praxi budování značky Nového Zélandu, čtvrtá se zase zaměřuje na praxi australskou. Závěrečná kapitola na základě poznatků z předchozích čtyř kapitol komparuje přístupy obou zemí, analyzuje jejich postavení v celosvětovém srovnání nation brandingu a identifikuje silné a slabé stránky jejich pověsti, poslední část na základě regresní analýzy odpovídá na výzkumnou otázku.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses