Analýza ekonomické devizové expozice na příkladu české exportní firmy - Kokořová, Markéta; Mandel, Martin, 1962-; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
V první, teoretické části, práce vychází ze současné literatury a teoretického základu. Rozlišuje mezi třemi typy devizové expozice a shrnuje současné přístupy k metodám zajištění kurzového rizika (externí i interní metody zajištění). Pozornost je věnována i možnosti zavedení eura v České republice a následný dopad na ekonomickou devizovou expozici českých firem.Vzhledem k tomu, že společnost fakturuje za své služby v několika měnách, podstatou součástí práce je analýza vývoje vybraných měnových párů a jejich korelací. Praktická část práce se zabývá problematikou ekonomické devizové expozice na příkladu české exportní firmy. Třetí kapitola práce obsahuje popis předmětu činnosti společnosti, geografické rozložení klientů a tržeb. Základem pro následné navržení strategie a metod zajištění je analýza měnového struktury výdajů a tržeb. Na základě predikce vývoje měnových kurzů a analýzy současné ekonomické devizové expozice společnosti je výstupem poslední části práce návrh strategie zajištění aplikovatelný v praxi. Vzhledem k tomu, že se práce soustředí na problematiku ekonomické devizové expozice, strategie se skládá z interních metod zajištění. Navrhovaná opatření se liší jak obtížností implementace, tak časovou náročností případné implementace. Veškerá opatření vedou ke snížení ekonomické devizové expozice české exportní firmy za předpokladu budoucího apreciačního trendu české koruny. Výstupy diplomové práce jsou aplikovatelné v praxi. Práce dala základ pro další možnou spolupráci s exportní společností a detailní rozpracování navrhované strategie.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses