Hodnocení peacekeepingových operací : aplikace evaluačního rámce Diehl-Druckman v případové studii Rwanda - Kovářová, Markéta; Havlová, Radka, 1975-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Diplomová práce Hodnocení peacekeepingových operací: aplikace evaluačního rámce Diehl-Druckman v případové studii Rwanda je jednopřípadovou evaluační studií. Použitý rámec pro toto hodnocení představili autoři Paul F. Diehl a Daniel Druckman v publikaci Evaluating Peace Operations. Práce posuzuje vhodnost tohoto rámce pro Pomocnou misi OSN pro Rwandu (UNAMIR). Genocida, která ve Rwandě propukla počátkem dubna 1994, je podle autorů jasným indikátorem neúspěchu. Tato práce se proto soustředí na časový úsek ohraničený listopadem 1993 a počátkem dubna 1994. Práce ověřuje, zda lze rámec Diehl-Druckman použít i ve velmi krátkodobém horizontu a zda lze misi UNAMIR prohlásit za neúspěšnou již před vypuknutím genocidy. Vzhledem k velkému množství nabízených indikátorů je hodnocení i přes jistá omezení proveditelné.
Vedoucí práce: Radka Havlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses