Strukturální vývoj ekonomiky Ghany - Šalounová, Tereza (2019)
Pro podporu ekonomického růstu v afrických zemích jsou klíčové strukturální změny v podobě přesunu pracovní síly z ekonomických aktivit s nižší přidanou hodnotou do ekonomických aktivit s vyšší přidanou hodnotou. Jedná se především o strukturální změny, které zahrnují zmenšování podílu sektoru zemědělství na tvorbě HDP a zvyšování podílu sektoru zpracovatelského průmyslu. Africký kontinent ovšem trpí tzv. strukturálním deficitem, tedy absencí takovýchto strukturálních změn. Tato diplomová práce se zabývá mapováním strukturálního vývoje ekonomiky Ghany od získání nezávislosti v roce 1957 do současnosti. Práce analyzuje strukturální změny v podobě přesunů přidané hodnoty a pracovní síly mezi sektory zemědělství, průmyslu a služeb a zkoumá, jak tyto změny souvisí s vývojem ekonomického růstu. V ghanské ekonomice chybí strukturální změny ve výše zmíněném smyslu. Sektor zpracovatelského průmyslu hraje v Ghaně relativně marginální roli a pro ekonomický růst byl zejména v období po roce 1983 důležitý sektor služeb a později také těžební průmysl a stavebnictví.