Česká parlamentní diplomacie v kontextu Evropského parlamentu - Běhalová, Eliška; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Státy jsou tradičními aktéry zahraniční politiky, avšak s nárůstem interdependence mezi státy dochází i k novým způsobům prosazování vlastní politiky států. Mezi tyto nové způsoby patří i parlamentní diplomacie, která se do popředí dostává od 50. let 20. století a která sleduje roli parlamentů a jejich vzájemného střetávání pro dosažení efektivnější spolupráce mezi státy a prosazování zahraniční politiky států. Přes parlamentní diplomacii tak může být nastolována agenda nebo může docházet k upevňování vztahů, které ve svém důsledku vedou k prosazování zahraniční politiky. Tato práce sleduje postavení parlamentu a parlamentní diplomacie mezi tradičními aktéry zahraniční politiky. Práce je zaměřena na Českou republiku a Evropský parlament, neboť díky členství v Evropské unii můžeme ovlivňovat politiku a směřování Evropské unie a tím i zároveň České republiky. Práce sleduje praktické provádění parlamentní diplomacie na půdě Evropského parlamentu na základě datové analýzy a osobních rozhovorů se zástupci Parlamentu a hodnotí efektivitu prosazování českých zájmů prostřednictvím tohoto nástroje.
Vedoucí práce: Jan Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses