Experimentální marketingový výzkum antropomorfních modelů - Kadlecová, Alena (2019)
Cílem diplomové práce je zjistit, zda respondenti vnímají antropomorfní obaly více pozitivně než obaly obyčejné, což vede k jejich výběru napříč všemi kvadranty FCB matice. K naplnění cíle práce je využit smíšený výzkum, který je realizován pomocí metody eye-tracking a rozhovoru, jehož součástí je i dotazník. Pro sběr dat je vybráno osm produktů z FCB matice. Výsledky výzkum naznačují, že využití antropomorfních modelů nemusí vždy vyvolat pozitivní vnímaní u spotřebitelů a nejsou zárukou pro výběr takto modifikovaného produktu či obalu bez ohledu na kvadrant FCB matice. Potvrdilo se však, že v některých případech je využití antropomorfních modelů při tvorbě produktu či jeho obalu výhodné a žádoucí.