Evropská dluhová krize a konkurenceschopnost států PIIGS - Kulichová, Vendula (2019)
Diplomová práce se zabývá mezerou konkurenceschopnosti mezi státy tzv. PIIGS (Irsko, Itálie, Portugalsko, Řecko a Španělsko) a jádrem evropské Hospodářské a měnové unie. Diplomová práce definuje pojem konkurenceschopnost, zasazuje jej do kontextu evropské integrace a věnuje se jeho provázanosti s tématem vnějších makroekonomických nerovnováh. Vznik mezery konkurenceschopnosti před vypuknutím světové finanční krize je naznačen skrze vývoj ukazatelů vnější makroekonomické nerovnováhy – salda běžného účtu platební bilance, čisté mezinárodní investiční pozice, reálného efektivního měnového kurzu, nominálních jednotkových nákladů práce a podílu exportu na světovém exportu. Je rovněž popsána problematičnost existence mezery konkurenceschopnosti v měnové unii a její návaznost na vznik evropské dluhové krize. Ústředním tématem diplomové práce je analýza změn konkurenceschopnosti států PIIGS po vypuknutí krize a popis opatření a mechanismů, které k těmto změnám vedly. Diplomová práce dochází k závěru, že ačkoli byla obnovena vnější makroekonomická rovnováha států PIIGS prostřednictvím zlepšení jejich cenové konkurenceschopnosti, cenou za to byl pokles HDP všech států PIIGS s výjimkou Irska a zlepšení agregátní konkurenceschopnosti ekonomik dosaženo nebylo.