Platobná bilancia Slovenskej republiky v rokoch 2008-2017 - Kohut, Dominik; Jiránková, Martina, 1967-; Valík, Lubomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Hlavnou témou tejto bakalárskej práce je platobná bilancia Slovenskej republiky v rokoch 2008 – 2017. Práca je rozdelená do troch na seba nadväzujúcich kapitol. Predmetom prvej kapitoly je definovať platobnú bilanciu ako celok. V tejto kapitole je okrem definície platobnej bilancie vysvetlená aj vertikálna a horizontálna štruktúra. Okrem rozdeleniu a popisu jednotlivých podúčtov platobnej bilancie je v prvej kapitole vysvetlená aj zmena metodiky zostavovania platobnej bilancie a konkrétne zmeny zapisovania jednotlivých transakcií. Ďalej sú tu definované jednotlivé kumulatívne saldá platobnej bilancie a iné dôležité ukazovatele vonkajšej ekonomickej rovnováhy ako sú napríklad zahraničná zadlženosť alebo investičná pozícia krajiny. K naplneniu cieľa prvej kapitoly bola využitá hlavne odborná literatúra.V druhej kapitole sú aplikované teoretické znalosti z kapitoly prvej na analýze platobnej bilancie Slovenskej republiky v období 2008 až 2017. Analýza postupovala postupne po jednotlivých účtoch a podúčtoch tohto ekonomického výkazu. Informácie a dáta potrebné na analýzu boli použité predovšetkým zo zdrojov Národnej banky Slovenska, či iných uznávaných inštitúcií.Predmetom tretej kapitoly je podobne ako pri kapitole druhej analýza dát z platobnej bilancie Slovenskej republiky. Táto kapitola je však namiesto jednotlivých podúčtov venovaná kumulatívnym saldám a zvyšným ukazovateľom vonkajšej ekonomickej rovnováhy krajiny.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses