Vztah vybraných aspektů leadershipu a míry identifikace podřízených s organizací - Mařanová, Karolína; Hiršová, Miloslava, 1950-; Bednářová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Cílem mé diplomové práce bylo zjistit, jak konkrétní hodnotová orientace a styl vedení manažerů ovlivňují míru identifikace podřízených s pracovní skupinou. Pro zodpovězení výzkumných otázek jsem použila dotazníkové šetření sestavené ze tří validovaných dotazníků. Mezi použité dotazníky jsem zařadila dotazník přístupu k vedení lidí, dotazník hodnot hodnotových portrétů a dotazník organizační identifikace. Výzkum jsem prováděla celkem ve třech skupinách s 10 až 13 respondenty. Data získaná z dotazníků jsem zpracovala pomocí popisné statistiky a analýzy dat zvlášť pro každou pracovní skupinu a jejího manažera. První statistickou metodou byl neparametrický jednovýběrový Wilcoxonův test. Tuto metodu jsem použila pro srovnání hodnot, hodnotových orientací, faktorů a kategorií stylů vedení z pohledu manažerů a jejich podřízených. Druhou statistickou metodou byl Pearsonův korelační koeficient, který jsem použila pro zjištění závislosti mezi mírou identifikace se skupinou a transformačním stylem vedení manažerů. Pomocí Pearsonova korelačního koeficientu jsme zkoumala i závislost míry identifikace se skupinou na hodnotové orientaci otevřenosti ke změně. Výsledkem statistických analýz u pracovních skupin bylo zjištění, že míra identifikace se skupinou závisí na transformačním stylu vedení manažerů i na hodnotové orientaci otevřenosti ke změně.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: hodnotová orientace; zaměstnanci; řídící práce; manažeři; identita organizace; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; value orientation; employees; leadership; executives; corporate identity; master's theses