Mezinárodní spolupráce v ochraně životního prostředí - Kopečná, Pavlína (2019)
V současném globalizovaném světě čelíme mnoha výzvám, které vyžadují, aby jim mezinárodní společenství čelilo společně. Zajištění příznivých podmínek životního prostředí je jednou z nich. Bohužel se naše vyspělé lidské civilizace vyvinuly silně na úkor životního prostředí. Bez něho ovšem nemůže lidská společnost existovat. Proto je nutné pracovat více a efektivněji na jeho ochraně v rámci celého mezinárodního společenství. V mezinárodním společenství jsou státy, které mají větší vliv na ostatní než jiné. Z teoretického hlediska se jim říká velmoci, jež disponují určitým vlivem na ostatní aktéry mezinárodního systému. Vlivné státy mají potenciál řídit spolupráci v ochraně životního prostředí. Nastavovat trendy a být příkladem pro ostatní. Záleží ovšem na jejich motivaci se tohoto úkolu ujmout.Motivaci ovlivňuje mnoho faktorů, včetně bezpečnostní situace a řazení vlastních priorit daných velmocí. Tato práce se tedy věnuje analýze vnímání bezpečnostních hrozeb Spojenými státy americkými. Konkrétně tomu, jak se staví k hrozbě klimatické změny a degradace životního prostředí. USA jsou velmocí, která má velký potenciál vést spolupráci v mnoha oblastech, vč. ochrany životního prostředí, jejich motivace se ovšem mění. A to nejen v čase, ale i se změnou hlavy státu. Proto hlavní náplní diplomové práce je diskurzivní analýza dokumentů Národních bezpečnostních strategií USA, vydaných za prezidentů Baracka Obamy a Donalda Trumpa. Ty jsou zdrojem pro zjištění, zda se USA staví do role zodpovědného lídra multilaterálních snah o zlepšení životního prostředí nebo upřednostňuje individuální postup.