Cestovní ruch seniorů a program European Senior Tourism - Nosková, Andrea; Petrů, Zdenka, 1953-; Kalábová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Diplomová práce se zabývá cestovním ruchem seniorů jakožto jednou z forem cestovního ruchu pro všechny a programem na jeho podporu – programem European Senior Tourism. Jejím cílem je analýza cestovního ruchu seniorů v České republice s přihlédnutím k programu European Senior Tourism, kdy autorka analyzovala dopady programu jednak v průběhu jeho fungování, ale také dopady přetrvávající až do současnosti. V první části práce autorka vymezuje základní teoretická východiska týkající se jak cestovního ruchu obecně, tak turismu zaměřeného na seniory, jeho specifika a zmíněny jsou také základní statistiky týkající se cestování evropských seniorů. Praktická část nejdříve podrobně analyzuje jednotlivé sezóny programu European Senior Tourism i jeho fungování v České republice. Druhá polovina praktické části se pak věnuje cestovnímu ruchu seniorů v České republice, kdy je nejdříve zhodnocen současný i očekávaný demografický vývoj obyvatelstva. Dále jsou zkoumány vybrané statistiky týkající se účasti rezidentů ČR na cestovním ruchu, přičemž je opět kladen důraz na segment seniorské klientely. Po této analýze poptávky následuje i analýza strany tuzemské nabídky, kdy se autorka podrobně věnuje dvěma cestovním kancelářím specializujícím se na cestovní ruch seniorů. Zároveň zkoumá i nabídku klasických cestovních kanceláří, kdy zjišťuje, zda svou nabídku segmentu seniorů alespoň částečně přízpůsobují.
Vedoucí práce: Zdenka Petrů
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses