De/motivace českých žen pro výkon politiky jako povolání. Pohled českých političek. - Dvořáková, Denisa (2019)
Tato práce se zabývá tématem de/motivace vstupu žen do politiky. Jejím cílem je prostřednictvím teoretického rámce a analýzy polo-strukturovaných rozhovorů zjistit, jaké jsou motivace žen při vstupu do politiky, a s jakými bariérami se případně setkávají. Práce je rozdělena na teoretickou část, která se zabývá teorií motivace, substantivní a deskriptivní reprezentací a především bariérami při vstupu do veřejného života (institucionální, společenské, osobní). Praktická část je poté dělena na analýzu výzkumů, kde se ukazuje pohled společnosti na problematiku zastoupení žen v politice a na analýzu polo-strukturovaných rozhovorů s političkami Poslanecké sněmovny České republiky.