Nestabilita v regionu Afrického rohu - komparace eritrejské cesty za nezávislostí a snahy o vytvoření samostatné republiky Somaliland - Hromádková, Lucie (2019)
Předkládaná diplomová práce se zabývá tématikou identity v kontextu regionu severovýchodní Afriky. Autorka se nejprve snaží objasnit výchozí pojmy jako národ, nacionalismus a identita. Práce se blíže věnuje historickým událostem, které determinovaly utváření kolektivní identity v regionu Afrického rohu, a faktorům, jež přispěly k budování národního povědomí Eritrejců a Somalilanďanů. Cílem práce je zjistit, zda ve dvou zkoumaných útvarech existuje sdílená a veřejností akceptovaná společná identita.