Nástroje k zajištění bezpečnosti České republiky v hybridních válkách - Vokálek, Martin (2019)
Diplomová práce se věnuje nástrojům k zajištění bezpečnosti České republiky v hybridních válkách s důrazem na pozici České republiky ve vyvíjejícím se bezpečnostním prostředí a na východiska české bezpečnosti. Hlavní změny bezpečnostního prostředí a koncept hybridních válek slouží jako teoretický základ, z něhož jsou v rámci zkoumané pozice ČR, změn prostředí a bezpečnostních východisek České republiky definovány výzvy české bezpečnosti na poli hybridních válek. Vymezení a analýza těchto výzev je klíčová ke schopnosti určit relevantní nástroje k zajištění bezpečnosti České republiky vůči hybridním hrozbám. Autor práce využívá především kvalitativní analýzu a z hlediska operacionalizace vychází jeho zkoumání z neo-pozitivistického vysvětlujícího paradigmatu zaměřujícího se na specifický případ, kterým jsou hybridní války v českém bezpečnostním prostředí. První kapitola práce se věnuje novým bezpečnostním výzvám se zvláštním důrazem na hybridní války. Druhá kapitola se zaměřuje na Českou republiku a její bezpečnost v době hybridních válek s ohledem na česká bezpečnostní východiska a hybridní výzvy, kterým je ČR vystavena. Poslední kapitola diplomové práce pak propojuje předchozí zkoumání změn bezpečnostního prostředí, hybridních válek, východisek české bezpečnosti a hybridních výzev a identifikuje a analyzuje nástroje k zajištění bezpečnosti České republiky proti hybridním hrozbám.