Uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele ze strany USA a jeho vliv na izraelsko-palestinský konflikt - Kempný, Marek (2019)
Práce analyzuje akt uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který tak učinil v prosinci 2017. Hlavním cílem je zjistit, zda tento čin měl zásadní vliv na izraelsko-palestinský konflikt, a pokud ano, jaký. V rámci tohoto tématu se práce soustředí na problematiku uznávacích aktů z pohledu mezinárodního práva, roli USA v blízkovýchodním sporu a možný vliv rozhodnutí Donalda Trumpa na postoj ostatních států vůči Jeruzalému.