Palmový olej v potravinách a spotřebitelské chování konzumentů - Veselá, Michaela (2019)
Tato práce se zabývá chováním spotřebitelů u produktů, které obsahují palmový olej. Cílem práce je zjištění, jak spotřebitelé vnímají produkty s obsahem palmového oleje a jak tato substance ovlivňuje nákupní rozhodování spotřebitelů. Cíle práce je naplněno zodpovězením čtyř výzkumných otázek. Teoretická část práce se věnuje spotřebitelskému chování, ve kterém je popsán nákupní rozhodovací proces a proces rozhodování při výběru potravin. Druhá polovina teoretické části práce je zaměřena na palmový olej, jeho vliv na spotřební chování a na dopady pěstování palmového oleje na životní prostředí. Součástí teorie jsou zahraniční studie zahrnující poznatky vztažené k cíli práce. Analýza práce je zaměřena na smíšený výzkum, který zahrnuje osobní rozhovor, senzorický experiment a dotazníkové šetření. Výsledky všech tří fází výzkumu jsou interpretovány na základě teoretických poznatků.