Podmínky dosažení presence ve virtuální realitě - Vegner, Martin (2019)
Virtuální realita je nové médium, které nemá zaběhnuté praktiky pro maximalizaci komfortu uživatele a síly jeho zážitku. Tyto praktiky je nutné nejprve hypoteticky sestavit a následně ověřit a to buď praxí anebo vědeckou metodou. Kvalitu zážitku, který uživatel virtuální reality prožívá, je možné měřit subjektivními pocity presence. Tato práce si klade za cíl vytvořit unifikované prostředí pro testování různých faktorů ovlivňujících presenci a následně v tomto prostředí otestovat vliv interaktivity prostředí na presenci uživatele a jeho výkonnost. K měření presence je použit standardizovaný dotazník.