Faktory ovlivňující návštěvnost zoologických zahrad v České republice - Machová, Linda (2019)
Bakalářská práce zkoumá faktory, které mají vliv na počet návštěvníků zoologických zahrad v České republice. Práce je rozdělena do dvou hlavních kapitol: Teoreticko-metodologická část a Výsledky a diskuse. Cílem Teoreticko-metodologické části bylo představit zoologické zahrady jako motiv cestovního ruchu, uvést jejich význam a metodologii ke statistickému vyhodnocení. V kapitole Výsledky a diskuse bylo cílem prezentovat a diskutovat nabyté poznatky.Ve skriptovacím jazyku R bylo pomocí Spearmanova korelačního koeficientu zjištěno, že vliv na návštěvnost mají vlastní příjmy bez vstupného a výše vstupného pro dospělou osobu v letním období. Ostatní zvolené faktory, tj. rozloha expoziční části zoo, počet druhů zvířat, veřejné dotace, počet obyvatel a počet turistů v kraji, ve kterém se zoo nachází, nebyly vyhodnoceny jako významné.