Obchodní a ekonomické vztahy mezi Ruskem a Čínou - Bazanov, Evgenii (2019)
V důsledku posledních politických a ekonomických událostí, konkrétně posílení západu a USA, se spolupráce a vývoj vzájemných obchodních a ekonomických vztahů mezi Ruskem a Čínou stává velmi aktuálním tématem. Cílem této práce je zkoumání a zobrazení současných vzájemných ekonomických vztahů a analýza obchodní spolupráce mezi těmito dvěma státy. Tato práce hledá také odpověď na otázku, zdali se Čína může stát hlavním obchodním partnerem pro Rusko, kvůli zavedení západních ekonomických sankcí vůči Rusku. První kapitola této práce je věnována porovnání vývoje obou ekonomik v období socialismu a 21. století. V této kapitole jsou také představeny hlavní problémy, které existují mezi státy i v současnosti. Druhá kapitola je zaměřena na zkoumání vzájemného obchodu se zbožím a službami a na analýzu investiční spolupráce. Poslední kapitola se zabývá společnými významnými projekty, spoluprací států v rámci BRICS. Na konci této kapitoly jsou posuzovány příležitosti budoucího vývoje společných vztahů.