Tvorba individuálního investičního portfolia a srovnání s nástroji kolektivního investování - Borkovec, Ondřej (2019)
Cílem diplomové práce je srovnání investic do vlastních akciových portfolií menšího rozsahu s investicemi do fondů kolektivního investování z pohledu investora disponujícího menším objemem volných finančních prostředků. V rámci výzkumné části práce byly srovnány úrovně výnosnosti a rizika analyzovaných podílových fondů dostupných českému investorovi s výstupy simulace tvorby vlastních akciových portfolií tvořených z maximálně 10 náhodně vybíraných titulů. V detailním srovnání byla vyhodnocena výkonnost individuálních portfolií tvořených z akcií obchodovaných na amerických i evropských burzách. Závěry práce prokázaly výrazně nižší výkonnost podílových fondů ve srovnání s vlastními akciovými portfolii. Individuálními portfolii lze podle zjištění této práce dosáhnout dostatečné míry diverzifikace, naopak vysoká míra diverzifikace podílových fondů není efektivní.