Porovnání nástrojů pro penetrační testování webových aplikací - Černý, Jan; Pavlíček, Luboš; Strnad, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Cílem diplomové práce je porovnání nástrojů pro penetrační testování webových aplikací. Většina společností nedbá na zabezpečení svých webových aplikací a jedním z důvodů jsou náklady, které je potřeba vynaložit pro zvolení vhodného nástroje. Na základě této práce budou mít dostatečné podklady pro výběr správného nástroje pro svoje projekty. Zároveň je práce zaměřená na automatizaci, aby testování nebylo pouze jednorázové, ale trvale validovalo bezpečnost těchto projektů. Druhotným cílem práce je stanovit vhodná kritéria pro volbu nástrojů pro penetrační testování s ohledem na firmu a automatizaci. Na základě těchto kritérií bude mít společnost možnost objektivně vyhodnotit kvalitu dalších nástrojů. V rámci práce je využit laboratorní experiment na nástrojích. Prostředí pro testování aplikací je v práci detailně popsáno. Pro porovnání nástrojů je využita komparativní analýza. Pro testování jsou použity nástroje sqlmap, Wapiti, Burp Suite, W3af a Nessus Pro. V rámci testování bylo zjištěno, že Burp Suite je nejlepší z testovaných nástrojů, ale zároveň nejdražší. Druhým nástrojem, který již není tak spolehlivý, ale je zdarma pod licencí GNU v2 je W3af. Pro výběr správného nástroje je potřeba se prvně zamyslet nad potřebami bezpečnosti, které se váží k zabezpečované webové aplikaci.
Vedoucí práce: Luboš Pavlíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses