Analýza efektivnosti hráčů NBA - Salačová, Naďa; Jablonský, Josef, 1955-; Zýková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením efektivnosti hráčů NBA, hráčů nejvyšší basketbalové ligy v USA, pomocí vědních disciplín vycházejících z operačního výzkumu. Konkrétně se jedná o modely analýzy obalu dat, neboli DEA modely, a metody vícekriteriálního hodnocení variant s kardinální informací. Obě tyto metody budou v této práci teoreticky popsány, vysvětleny a následně v praktické části práce využity pro hodnocení efektivnosti. Součástí diplomové práce je též popis basketbalu jako sportovního odvětví – historie a pravidla basketbalu. Neméně důležitou částí je pak představení metod pro měření výkonnosti v basketbale a rešerše již aplikovaných DEA modelů a metod vícekriteriálního hodnocení variant na efektivnost hráčů NBA. Cílem této práce je zhodnotit účinnost využívaných metod a jejich další možné využití v basketbale. Hodnocení efektivnosti je aplikováno na statistiky hráčů NBA pro základní část soutěžního ročníku 2017/2018. Výsledky hráčské efektivity jsou porovnány s výsledky týmů, ve kterých tito hráči hrají a též porovnány s jedním z aktuálních ukazatelů výkonnosti využívaným v NBA. Z analýzy vyplývá, že díky modelům můžeme získat kvalitní a zajímavé výsledky, jenž se dají využít jako podklad právě pro měření efektivnosti hráčů, ale také jako nástroj pro určování pořadí hráčů, jenž v případě DEA modelů nabízí hráčům i možnost zjistit jakým způsobem by se museli zlepšit, aby se mohli vyrovnat svým konkurentům.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses