Komparace zdanění práce zaměstnanců v České republice a v Rakousku - Vondrušová, Hana-Kristýna (2019)
Předmětem práce je komparace zdanění práce v České republice a Rakousku. Cílem práce je provést zhodnocení efektivní míry zdanění příjmů zaměstnanců v obou zemích a určit, jak se tato míra zdanění mění v závislosti na výši příjmů a sociálních poměrech zaměstnanců, tedy jaká je progresivita tohoto zdanění. Hlavní metodou pro zjištění míry zdanění příjmů zaměstnanců je výpočet efektivní sazby daně z příjmů s ohledem na sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnancem. Míra progresivity zdanění je zhodnocena pomocí metod známých z literatury, a sice metodou intervalové a globální progresivity. Zatímco efektivní míra zdanění a ukazatele intervalové progresivity vychází z různých násobků průměrné mzdy poplatníků v dané zemi, globální progresivita je zhodnocena prostřednictvím ukazatelů Giniho koeficientu a Lorenzovy křivky za využití dat statistických úřadů o příjmech ze závislé činnosti osob v obou státech. Přínosem práce je přehledná komparace zdanění práce v České republice a Rakousku s přihlédnutím k povinným odvodům na sociální a zdravotní pojištění, a analýza rovnosti redistribuce příjmů v obou zemích za využití ukazatelů daňové progresivity.