Analýza faktorů, které ovlivňují míru identifikace pracovníků s organizací - Král, David (2019)
Práce se zabývá analýzou faktorů, jež mají podstatný vliv na míru identifikace pracovníků s organizací. Konkrétně je jejím cílem zjistit pomocí dotazníkového šetření závislost míry identifikace pracovníků s organizací a vnímání smysluplnosti práce, shody hodnotových preferencí a transformačního stylu vedení. K výzkumu jsou použity redukované podoby relevantních dotazníků Organizational Identification Scale – identifikace, Job Diagnostic Survey – smysluplnost práce, Portrait Values Questionnaire – hodnoty a Czech leadership questionnaire – styl vedení. Na základě výpočtů z nasbíraných dat vyšla přímá statisticky významná závislost míry identifikace na vnímání smysluplnosti práce v organizaci X. Další přímá závislost se ukázala mezi mírou identifikace a shodou hodnotových preferencí pracovníků ve vývojovém oddělení. Závěr obsahuje doporučení, která povedou ke zlepšení úrovně faktorů, jež ovlivní kladně míru identifikace pracovníků s organizací.