Analýza faktorů, které ovlivňují míru identifikace pracovníků s organizací - Král, David; Hiršová, Miloslava, 1950-; Glaserová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Práce se zabývá analýzou faktorů, jež mají podstatný vliv na míru identifikace pracovníků s organizací. Konkrétně je jejím cílem zjistit pomocí dotazníkového šetření závislost míry identifikace pracovníků s organizací a vnímání smysluplnosti práce, shody hodnotových preferencí a transformačního stylu vedení. K výzkumu jsou použity redukované podoby relevantních dotazníků Organizational Identification Scale – identifikace, Job Diagnostic Survey – smysluplnost práce, Portrait Values Questionnaire – hodnoty a Czech leadership questionnaire – styl vedení. Na základě výpočtů z nasbíraných dat vyšla přímá statisticky významná závislost míry identifikace na vnímání smysluplnosti práce v organizaci X. Další přímá závislost se ukázala mezi mírou identifikace a shodou hodnotových preferencí pracovníků ve vývojovém oddělení. Závěr obsahuje doporučení, která povedou ke zlepšení úrovně faktorů, jež ovlivní kladně míru identifikace pracovníků s organizací.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: řídící práce; pracovní spokojenost; identita organizace; hodnotová orientace; zaměstnanci; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; leadership; job satisfaction; corporate identity; value orientation; employees; master's theses