Problematika a možnosti řešení znečišťování řeky při vodní turistice - Svitáková, Jolana (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá negativními dopady cestovního ruchu, konkrétně problematikou znečišťování řeky při vodní turistice. Cílem této práce je racionálně zhodnotit vliv vodáků na znečišťování řeky a následně navrhnout řešení této problematiky. V první části této práce je zpracován teoretický základ pro výzkumné části. Jedná se o definice pojmů cestovní ruch, trvale udržitelný rozvoj a udržitelný cestovní ruch. Samostatná kapitola je věnována vodní turistice, jako specifické formě cestovního ruchu. V praktické části je zhodnocena situace s odpadky na konkrétním úseku řeky Vltavy na základě vlastního terénního výzkumu, který byl proveden před a po hlavní vodácké sezóně v roce 2018.