Sociální systém v ČR a možnosti komerčního zajištění významných životních událostí - Jiroušková, Kristýna; Votava, Libor; Kremla, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Práce se zaměřila na sociální systém v ČR a nástroje tohoto sociálního systému k zabezpečení jednotlivců a rodin proti důsledkům nepředvídatelných událostí. Cílem práce je analyzovat, pro jaké životní události nástroje sociální systému dostatečně jedince a rodinu chrání a pro jaké události je výhodné využít nástroje komerčního charakteru konkrétně pojištění. V první části práci je popsán vývoj welfare state, český systém sociálního zabezpečení a jeho tři pilíře. Dále jsou definovány nepředvídatelné rizikové životní události a komerční zajištění. V práci je využita metoda modelů typizovaných rodin. Všechny modely rodiny jsou vytvořené na základě dat ČSÚ. Po aplikaci rizikových nepředvídatelných životních události na všechny vytvořené modely, je zhodnoceno, za jakých situací stát dostatečně nechrání své občany. Jedná se především o nepředvídatelné události jako je nezaměstnanost, invalidita a nemoc hlavního živitele zejména v prvním měsíci nemoci u těchto nepředvídatelných událostí je doporučeno komerční připojištění. V závěru práce navržena změna českého sociálního systému, která by mohla pomoct lépe zabezpečit tyto rizikové životní události.
Vedoucí práce: Libor Votava
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: sociální zabezpečení; sociální stát; sociální systémy; životní problémy; Česko; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; social security; welfare state; social systems; life problems; Czechia; master's theses