Zahraniční politika Spolkové republiky Německo po migrační krizi 2015 - Janková, Eliška; Votoupalová, Markéta; Stejskalová, Kristýna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Migrační krize je stále velmi diskutabilní a kontroverzním tématem s jejíž spojitostí je Německo často kritizováno za svou proimigrační zahraniční politiku. Tato bakalářská práce je pojata jako jednopřípadová studie založená na analýze zahraniční politiky Spolkové republiky Německo. Práce je rozdělena do tří kapitol, z nichž první kapitola poskytuje teoretický základ zahraniční politiky, včetně cílů a nástrojů. Druhá kapitola analyzuje migrační krizi 2015 a popisuje prostředí, ve kterém se Evropa nacházela, a dále podněty, na které byla německá vláda nucena reagovat. Poslední kapitola obsahuje analýzu zahraniční politiky Spolkové republiky Německo z hlediska cílů a nástrojů. Na základě této analýzy bakalářská práce dospívá k tezi, že německá vláda není zodpovědná svou politikou za migrační krizi, avšak došlo k dočasné změně nástrojů zahraniční politiky v období vypuknutí krize. Angela Merkelová, preferující multilateralismus a silnější interdependenci mezi státy EU, opustila od konvence Dublinu III. a kroky vykonávala na úrovni vnitrostátní politiky. Cíle zahraniční politiky zůstávají téměř neměnné a stále spějí k posílení mezinárodní spolupráce a vytvoření jednotných evropských politik. S touto myšlenkou panuje obava ze ztráty suverenity, a tak zatím nejsou společné politiky reálné.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses