Vývoj eura z hlediska kurzové a cenové stability - Nguyen, Hoang Chinh (2019)
Bakalářská práce se zabývá vývojem eura z hlediska kurzové a měnové stability. Cílem práce je objasnění, zda je euro stabilní, či nikoliv. Dále jsou identifikovány faktory působící na euro, následně jsou klasifikovány dle jejich významnosti. V první části práce jsou stručně popsány okolnosti vedoucí ke vzniku eura, jako zákonného platidla v eurozóně. V eurozóně se euro chová jako fixní měnový kurz. Blíže je tedy charakterizován fixní měnový kurz včetně faktorů na něj působících. Vývoj eura a faktorů je analyzován a vzájemné souvislosti vyplývající z analýzy dat jsou interpretovány v druhé části práce.