Techniky lean managementu - Karlíková, Adéla (2019)
Cílem práce je zjištění historického kontextu filozofie lean managementu a jeho porovnání s historií vybraného podniku se sídlem ve zlínském průmyslovém areálu Svit, který byl založen Tomášem Baťou, jedním z průkopníků leanu v České republice. Cílem je také, na základě implementace metod ve vybraném podniku, uvést, zda ke zlepšení a odstranění plýtvání stačí zavedení pouze některé z metod či nástrojů. V rámci výzkumu bylo provedeno zúčastněné pozorování, dotazníkové šetření se zaměstnanci a rozhovor s ředitelem podniku. Po porovnání situace předchozí se situací po implementaci leanu vyplývá, že se metody vzájemně podporují a pro podnik znamenají velký přínos. Udržení a rozvoj zeštíhlených míst vyžaduje pozornost nejen vedení podniku nad možným výskytem rizik, ale také zaměření zaměstnanců na pracovní proces, jednotlivé kroky i zdroje plýtvání. Jen při přijetí filozofie všemi zaměstnanci může docházet k procesu neustálého zlepšování, jenž je jedním z pilířů leanu.