Techniky lean managementu - Karlíková, Adéla; Vašíčková, Veronika; Hajdíková, Taťána; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Cílem práce je zjištění historického kontextu filozofie lean managementu a jeho porovnání s historií vybraného podniku se sídlem ve zlínském průmyslovém areálu Svit, který byl založen Tomášem Baťou, jedním z průkopníků leanu v České republice. Cílem je také, na základě implementace metod ve vybraném podniku, uvést, zda ke zlepšení a odstranění plýtvání stačí zavedení pouze některé z metod či nástrojů. V rámci výzkumu bylo provedeno zúčastněné pozorování, dotazníkové šetření se zaměstnanci a rozhovor s ředitelem podniku. Po porovnání situace předchozí se situací po implementaci leanu vyplývá, že se metody vzájemně podporují a pro podnik znamenají velký přínos. Udržení a rozvoj zeštíhlených míst vyžaduje pozornost nejen vedení podniku nad možným výskytem rizik, ale také zaměření zaměstnanců na pracovní proces, jednotlivé kroky i zdroje plýtvání. Jen při přijetí filozofie všemi zaměstnanci může docházet k procesu neustálého zlepšování, jenž je jedním z pilířů leanu.
Vedoucí práce: Veronika Vašíčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: kaizen; podnikový management; výrobní procesy; ekonomická efektivnost; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; kaizen; industrial management; manufacturing processes; economic efficiency; master's theses