Hrozba jaderné války jako nástroj zahraniční politiky : případová studie Severní Koreje a USA - Qualizzová, Petra; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Hlavsová, Aneta, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Cílem práce je především analýza zahraniční politiky Severní Koreje, porovnání jejích cílů a výsledků. Práce si také kladla jako výzkumné otázky vyhodnocení účinnosti a efektivity nástrojů zahraniční politiky Severní Koreje. Účinnost a efektivita zahraniční politiky byla posuzována podle toho, zda země dosahuje svých cílů zahraniční politiky. Bakalářská práce pojednává o Severní Koreji jako o malém státu. Pro malé státy je charakteristické, že jsou často závislé, mnohdy se musejí přizpůsobovat větším státům, anebo se za nevýhodných podmínek spojí se silnějším, který má protichůdné cíle, přičemž takové spojenectví je pro slabší stát výhodnější než nespolupráce. Severní Korea se ale staví do pozice velmoci a snaží se jednat jako stát rovný USA. První kapitola se zabývá malými státy obecně, zahraniční politikou malých států a jejich případnými definicemi či charakteristikami. Druhá kapitola se soustředí na zahraniční politiku Severní Koreje. V začátku se věnuje vývoji Korejského poloostrova po 2. světové válce, který je pro pochopení současného konfliktu zásadní. Dále je zde vysvětleno mezinárodní postavení KLDR a především cíle její zahraniční politiky, které se časem měnily. Spolu s tím jsou zde vysvětleny interní problémy, kterým KLDR čelí. Třetí kapitola je věnována nástrojům zahraniční politiky Severní Koreje. Je zde charakterizován severokorejský jaderný program spolu s rolí jaderných zbraní pro KLDR. Další podkapitoly se věnují vyjednávání, zastrašování a vydírání.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses