Transnacionální společnosti v EU - Preslová, Tereza (2019)
Tato práce se zaměřuje na problematiku transnacionálních společností v Evropské unii. Jejím cílem je popsat současné postavení transnacionálních společností v členských státech EU.První kapitola popisuje roli transnacionálních společností ve světové ekonomice na základě analýzy jejich historie, výhod a nevýhod pro národní státy, dále představuje evropské prostředí, překážky pro vstup na JVT a klade důraz i na globální hodnotové řetězce. Druhá kapitola se zaměřuje přímo na transnacionální společnosti působící v Evropské unii. Jsou tu porovnány členské státy z hlediska atraktivity pro transnacionální společnosti, dále popisuje jejich legální i nelegální praktiky v EU a zaměřuje se i na stupeň zapojení jednotlivých členských států EU do globálních hodnotových řetězců.