Model stornovosti životní pojišťovny - Hrubanová, Magdalena; Zimmermann, Pavel, 1980-; Janeček, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Cílem práce je vytvořit prediktivní model počtu storen smluv. Model je sestrojen pro portfolio důchodových smluv nejmenované české pojišťovny. V teoretické části je popsána metodika zobecněného lineárního modelu a zobecněného lineárního smíšeného modelu. Tyto metody jsou následně aplikovány v praktické části. Modely jsou hodnoceny na základě prediktivní schopnosti, která se ověřuje na nových datech. Vzhledem k analyzování datových záznamů za 17 let je možné, že se stornovost smluv v čase mění. Z tohoto důvodu je do modelu přidán vliv času prostřednictvím proměnné kalendářní rok. Po zobrazení odhadů regresních koeficientů kalendářního roku je zjištěno, že se ve stornovosti objevuje od roku 2012 trend. Poslední GLM model je vytvořen na datovém souboru, který obsahuje pouze záznamy od roku 2012. V poslední části práce jsou sestrojeny tři zobecněné lineární smíšené modely. Nejlepší prediktivní model je GLM model vytvořený na datech od roku 2012.
Vedoucí práce: Pavel Zimmermann
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses