Parita kúpnej sily na príklade ŠKODA AUTO a.s. - Janko, Michal; Žamberský, Pavel; Krupka, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Cieľom mojej práce s názvom „Parita kúpnej sily na príklade ŠKODA AUTO a.s.“ je overenie platnosti absolútnej verzie parity kúpnej sily na príklade produktov spoločnosti ŠKODA AUTO a.s. na českom, slovenskom a nemeckom trhu. Ďalšími cieľmi je analýza dôvodov platnosti, resp. neplatnosti a určenie veľkosti odchýlky nominálneho kurzu od toho v parite. V svojej práci popisujem a vysvetľujem teoretické základy, analyzujem produkty skúmanej spoločnosti a syntézou čiastkových výsledkov dochádzam k celkovému záveru, ktorý ďalej analyzujem.Porovnanie českého a slovenského trhu prináša vskutku priaznivé výsledky – rozdiel medzi kurzom v parite a nominálnym kurzom centrálnej banky činil približne štyri percentá, čo pripisujem najmä nemožnosti úplne nasimulovať podmienky, v ktorých mnou skúmaná teória platí. Sklamanie však prichádza pri porovnaní trhu českého a nemeckého, kde sa odchýlka pohybuje až na úrovni dvadsať percent. V tomto prípade sa už nedá rozprávať o akejsi chybe výpočtu či prirodzenej odchýlke. Napriek úprimnej snahe sa mi platnosť absolútnej verzie parity kúpnej sily tak, ako je definovaná, potvrdiť nepodarilo a v jednom zo skúmaných trhov bola odchýlka dokonca natoľko významná, že môže slúžiť ako dôkaz neplatnosti teórie. Tým odpovedám na základnú otázku mojej práce a taktiež plním jej hlavný cieľ – vyvrátil som teóriu na mnou skúmaných trhoch na produktoch spoločnosti ŠKODA AUTO a.s.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses