Optimalizace distribuce pohonných hmot - Marková, Petra; Pelikán, Jan, 1943-; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato práce se zabývá problémem stanovení distribuční trasy rozvozu pohonných hmot s cílem optimalizovat distribuční procesy konkrétní společnosti s využitím metod operačního výzkumu. Úkolem je dopravit na čerpací stanice pohonné hmoty tak, aby poptávka nebyla ohrožena, tedy reagovat na aktuální stav pohonných hmot v nádržích čerpacích stanic a doplnit je v případě, že by hrozilo jejich vyčerpání. K tomuto doplňování slouží cisterny, které obsahují určitý počet komor, ve kterých lze přepravovat odděleně různé druhy pohonných hmot. Problém popisovaný a řešený v této práci vznikl u konkrétního provozovatele distribuční sítě na zásobování čerpacích stanic v ČR pohonnými hmotami. Základ úlohy je postaven na principech rozvozního problému patřícího do skupiny kombinatorických problémů se zdánlivě jednoduchou interpretací, ale velmi obtížným řešením. Vzhledem k NP-obtížnosti tohoto problému jsou v práci k jeho řešení navrženy nejen matematické modely optimalizace tvorby tras, ale rovněž heuristická metoda zahrnující specifické podmínky firmy založená na heuristikách používaných pro rozvozní problém. Navržená heuristická metoda je naprogramována pomocí jazyka Visual Basic for Applications v prostředí tabulkového procesoru MS Excel. V závěru práce je analyzován nejlepší nalezený výsledek z hlediska maximální vytíženosti vozidel, který je porovnán se stávající situací ve společnosti. Nalezené řešení jednodenní distribuce paliva pro síť 21 čerpacích stanic OMV je charakterizováno celkovou délkou trasy všech vozidel 2 432,8 km a průměrnou vytížeností vozidel 78,9 %, zatímco v současnosti firma dosahuje vytíženosti 76,7 %. Navíc, vytíženost vozidel v navrženém schématu je mnohem rovnoměrnější a oproti současné praxi vždy přesahuje alespoň hranici 50 %. Tím je prokázáno
Vedoucí práce: Jan Pelikán
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses