Vyhodnocení přínosnosti přijetí eura na Slovensku a ve Slovinsku - Novák, Pavel (2019)
Náplní bakalářské práce je posoudit, jestli bylo přijetí eura pro Slovinsko a Slovensko přínosem a analyzovat dopady tohoto kroku na ekonomiky obou zemí. První kapitola se zabývá historickým vývojem měnové integrace, který vedl k vytvoření Hospodářské a měnové unie. Druhá kapitola je věnována konvergenčním kritériím, které jsou podmínkou vstupu do eurozóny, jejich plnění Slovenskem a Slovinskem a samotnému procesu přijímání eura v těchto zemích. Třetí kapitola obsahuje přímé přínosy a náklady plynoucí ze vstupu do eurozóny a analýzu vlivu přijetí společné evropské měny na vývoj zahraničního obchodu, přímých zahraničních investic, ekonomického růstu, inflace, trhu práce, příjmů domácností a státního dluhu. Poslední kapitola obsahuje předpověď ekonomického vývoje na Slovensku a ve Slovinsku.