Vyhodnocení přínosnosti přijetí eura na Slovensku a ve Slovinsku - Novák, Pavel; Čajka, Radek, 1983-; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Náplní bakalářské práce je posoudit, jestli bylo přijetí eura pro Slovinsko a Slovensko přínosem a analyzovat dopady tohoto kroku na ekonomiky obou zemí. První kapitola se zabývá historickým vývojem měnové integrace, který vedl k vytvoření Hospodářské a měnové unie. Druhá kapitola je věnována konvergenčním kritériím, které jsou podmínkou vstupu do eurozóny, jejich plnění Slovenskem a Slovinskem a samotnému procesu přijímání eura v těchto zemích. Třetí kapitola obsahuje přímé přínosy a náklady plynoucí ze vstupu do eurozóny a analýzu vlivu přijetí společné evropské měny na vývoj zahraničního obchodu, přímých zahraničních investic, ekonomického růstu, inflace, trhu práce, příjmů domácností a státního dluhu. Poslední kapitola obsahuje předpověď ekonomického vývoje na Slovensku a ve Slovinsku.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses